Mijn Chippendales

Mijn Chippendales

zondag 4 juli 2010

Verrassing nummer 3: Zweefvliegen

Vandaag ben ik met Redmer en Twan naar Terlet geweest, ik ging zweefvliegen.
Nu was ik toch wel een beetje zenuwachtig, zo'n vliegtuigje zonder motor, als dat maar goed zou gaan.
Half 1 werden we verwacht en iets te laat melden wij ons bij de balie. Na de betaling en enige informatie stapten we weer in de auto, we moesten nog een klein stukje verder rijden naar de vliegtuigjes.
Daar aangekomen staan er gewoon drie rijen met zweefvliegtuigen, 1 rij werd omhoog getrokken door een vliegtuig, de ander twee door een lier.
Ik moest me melden bij de baas en die zei dat het allemaal een beetje uitgelopen was en dat we maar een stoel moesten pakken, hij zou me roepen als ik aan de beurt was.
Het was de bedoeling dat ik een keer met de lier omhoog zou gaan en een keer met het vliegtuig. Ik zou dus twee keer een kwartier vliegen..Het was schitterend weer, de zon scheen lekker en ik vond het helemaal niet erg dat ik eerst nog even de tijd had om te kijken hoe dat allemaal ging. Alleen dat even duurde uiteindelijk bijna twee uur (dat was iets minder).Ik had er ondertussen wel alle vertouwen in dat het goed zou gaan want alles wat de lucht in ging kwam ook weer veilig aan de grond (dat geeft de burger moed).
Uiteindelijk werd ik dan toch opgehaald door de piloot en mocht ik voorin het toestel plaatsnemen, met wat instructies en uitleg over de metertjes werd de kap gesloten en moesten we wachten tot de lier ons op zou trekken.Na een paar minuten ging het dan toch echt gebeuren, de lier trok ons op.
Het is het beste te omschrijven alsof je in Space Mountain (achtbaan) zit en afgeschoten wordt, het vliegtuig schiet schuin omhoog, je wordt helemaal in je stoel gedrukt en als op 300 meter hoogte de lier wordt losgekoppelt duikt de neus van het vliegtuig weer naar voren.Alleen in plaats van dat je dan naar beneden duikt trekt de piloot het vliegtuig recht en zweef je dus in de lucht. Dit is wel bijzonder, alleen zat het mij niet echt mee, want er was geen termiek dus met 7 minuten stond ik al weer aan de grond (beetje jammer), maar dat zou hij bij de volgende vlucht wel goed maken.
Het vliegtuig trekt je nl op tot 600 meter hoogte en inderdaad de tweede keer werd er wel termiek gevonden.
Het vliegtuig draait dan rondjes met de klok mee om zo hoogte te maken, alleen door de warmte, lege maag en alleen maar rondjes draaien, begon mijn maag ook te draaien.
Bij ieder vraag hoe het met me ging antwoorde ik heel stoer "goed hoor", maar ondertussen had ik haast een kotszakje nodig, maar ik wilde nog niet naar beneden.
Ondanks mijn misselijkheid heb ik er enorm van genoten, het is een hele bijzondere ervaring en ik had een schitterend uitzicht en een aardige piloot die van alles wist te vertellen.
Mijn misselijkheid zakte aan de grond wel weer een beetje en na een broodje bij de BP was ik weer helemaal het vrouwtje. Wel vermoeiend zo'n dagje zweven;)
Ik verheug me nu al op de volgende verrassing, want als ze allemaal zo leuk zijn ga ik een topjaar beleven.
De volgende verrassing is woensdag 4 augustus, we gaan eerst lekker op vakantie (zie blog Spanje). Iedereen verder ook een fijne vakantie toegewenst en tot de volgende keer.